top of page

Zelfvertrouwen opbouwen


Zelfvertrouwen is niet iets waar we mee geboren worden. We moeten het opbouwen. Mensen denken vaak dat zelfvertrouwen iets is dat wij van onze ouders meekrijgen. Hoe we worden omringd en hoe we als kind zijn afgebroken of aangemoedigd. Natuurlijk helpt dat : maar serieus ?! Vaak

leggen we de verantwoordelijkheid bij anderen voor een tekort aan zelfvertrouwen.

Ik geef je een voorbeeld. Verschillende jaren zei ik tegen mezelf dat ik moest stoppen met roken. Elke avond na die laatste sigaret besliste ik voor mezelf en met mezelf dat ik de volgende dag niet meer zou roken. Dit is mijn laatste sigaret geweest. Voor ik het goed en wel besefte stond ik de volgende dag weer met een sigaret in mijn handen. Zo bleef dat spelletje maar duren. Elke avond kroop ik zwaar teleurgesteld in bed. Ik kon mezelf niet op mijn woord nemen. Ik vertrouwde mezelf niet meer. Ik kon niet rekenen op mezelf. Ik maakte afspraken met mezelf maar kwam ze niet na. Dit is een enorme breuk op vertrouwen en eerlijkheid naar jezelf toe. Dit doet afbreuk op je zelfvertrouwen.

Als je vriend je zegt dat hij wekelijks 2x gaat langskomen voor een drankje en hij komt zijn beloftes niet na, wat gebeurt er dan? Je vertrouwen is weg. Je gelooft hem niet meer. Je reageert : ja, dat zal wel dat je dat gaat doen, ik geloof er niets van.

Het probleem is dat die persoon ik ben. En de relatie die van het meeste belang is , is die met mijzelf. Als ik niet op mezelf kan rekenen? Als ik niet achter mezelf sta, wie dan? Op een gegeven moment wordt deze breuk groter en groter waardoor we niet meer gaan geloven in onszelf, ik stel mezelf toch teleur, ik kan het toch niet, ik ben hopeloos, Ik ben het niet waard, ik ben van geen belang, enz...

Eerste stap naar zelfvertrouwen is: Doe de shit dat je zegt dat je gaat doen! Wees de persoon die je beweert te zijn. Zorg dat je afspraken haalbaar zijn zodat je ze kan nakomen. Blijf realistisch. Zo bouw je in een mum van tijd terug zelfvertrouwen op.

Voor mensen die het zich afvragen: ik ben gestopt met roken. Door afspraken te maken met mezelf en ze na te komen. Ik heb lang gedacht dat het aan mensen lag rondom mij. Anderen moesten veranderen zodat ik terug meer zelfvertrouwen zou krijgen. Maar we hebben geen controle over wat anderen doen of laten. We kunnen enkel kiezen voor onszelf. In het leven is er al genoeg dat tegen ons is. Wees niet tegen jezelf maar met jezelf en voor jezelf.

Don't bullshit yourself!

Liefs

Julie

bottom of page